Willy –en ukjent hverdagshelt

Han har stått og sunget om Jesus de siste 28 år i Fredrikstad sentrum. Mange passerer, men svært få stanser opp. Det de fleste ikke vet er at Willy i fjor fikk Røde Kors’ høyeste utmerkelse. Tidligere vinnere er Stoltenberg og Kofi Annan.

Tekst og bilder, Erik Wold

Willy synger sakte og intens. De nederste strengene på hans tolvstrenger gitar begynner å bli litt sure i det bitende vinterværet på årets mørkeste dag. Snøen daler ned, men Willy merker ikke at jeg kommer helt bort til ham for å ta et nærbilde. Med lukkede øyne og gitaren framover synger han på sin karakteristiske måte.

-Uten den himmelske losen om bord, seilte min livsbåt omkring uten ror.

Jeg iakttar ham på andre siden av gaten. Jeg kan ikke se at noen stopper opp for å høre på sangen til Willy, tvert om det ser ut til at de fleste nærmest går en omvei for å unngå å komme for nær denne underlige mannen som de siste 28 år har sunget i Fredrikstad sentrum. Men når han legger fra seg gitaren er det flere som stanser for å slå av en prat med Willy. Men hvem er denne mannen som reiser fra Oslo til Fredrikstad hver lørdag for å synge og snakke om Jesus i vår by?

-Jeg er fra byen her. Jeg var langt ute på kjøret med alkohol og misbruk. Ja, jeg drakk rødsprit og vanket nede på brygga, sier Willy mens han smiler hjertelig.

For en uke siden sto Willy på samme sted, det var da min nysgjerrighet for denne frimodige mannen ble vekket. Jeg fikk et blad av ham og tenkte mest på å finne en søplekasse for å kaste dette lille heftet. Jeg mener, jeg får jo så mange magasiner og hefter og vi har da rot nok hjemme. Da jeg endelig fant en søpledunk åpnet jeg bladet og leste noe i farten som reddet dette bladet fra min planlagte makulering.

-Norges Røde Kors’ høyeste utmerkelse til Willy!

Jeg kan nesten ikke tro det jeg leste. Fjorårets pris gikk til Willy og tre andre for deres arbeid blant narkomane i Oslo. Thorvald Stoltenberg som delte ut prisen fikk prisen selv i 1991, men det stopper ikke der. Kofi Annan fikk samme utmerkelse i 2002 samme år som FN fikk sin fredspris. Jeg leste videre om Stoltenbergs møte med rusmisbrukerne ved Akerselva.

-Willy kommer til å skylde på Jesus, hadde en av gutta sagt. Dø kan’ke gi no’n pris til Jesus veit du, men at Willy fortjenern, det gjørn.

Jeg leste om en rørt Thorvald Stoltenberg som får en CD med sang og frelsesinnbydelse under pris overrekkelsen. Da bestemte jeg meg for å ta turen ned for å ta en prat med Willy.

-Jeg er ansatt i Maritastiftelsen, forteller Willy. I morgen skal vi på Ullersmo landsfengsel, mens uka ellers smører vi matpakker og deler ut til gutta ved Akerselva. Torsdager og Fredager er vi på Ila og Oslo fengsel, men lørdag er jeg her om jeg da ikke er i Moss sentrum.

Willy Danielsen er nå 57 år og han og hans kone Randi er ressurspersoner som hjelper andre. Willy er en hverdagshelt som fortsetter på sin samme sedvanlige måte til tross for priser og utmerkelser.

Biler og folk passerer i snøføyka. Men stemmen til Willy lyder fortsatt over byen uten at noen lar seg synlig berøre av Willys budskap:

-Jesus har frelst min sjel, allting er nå blitt vel.

Comments are closed.