Sov på gata -frelst under tordenvær

Joar Kaasa

Mannen foran meg ser ikke ut som noen skadet rusmisbruker. Han er i høyeste grad oppegående og holder styr på detaljene. Lørdagsmøtet på Bless er akkurat over og jeg sitter å snakker med Joar Kaasa som går på bibelskolen på Østerbo. Han forteller at han har opplevd at Jesus har grepet inn i hans liv. Han er nå 36 år og har levd mesteparten av livet sitt rundt om i Fredrikstad distriktet. Han kom fra Rjukan da han var 8-9 år gammel, men kom raskt ut i problemer. – Da jeg var 11 år drakk jeg alkohol og sniffet lim, da jeg var 13 røyket jeg hasj og fra jeg var 15 år gikk jeg fast på byen og drakk i helgene, da jeg var 17 prøvde jeg amfetamin for første gang, forteller Joar om sitt liv. Mannen foran meg ser imidlertid ikke ut som noen skadet rusmisbruker. Han er i høyeste grad oppegående og holder styr på detaljene. – Fredrikstad er hovedstaden i Østfold når det gjelder rus, i 2004 døde flere av overdose i Fredrikstad enn noe annet sted i verden i forhold til innbyggertallet, forteller han videre. Joar forteller flere tall og statistikker. Han har holdt flere fordrag om rusmisbruk og selv da han var langt nede i misbruk var han en talsmann for andre som var på kjøret. – Jeg hadde en litt bedre periode da jeg hadde fast jobb i noen år, men jeg mistet jobben pga misbruk og da gikk det raskt nedover. Etter at jeg mistet sykepengene gikk det virkelig ille. Jeg hadde ikke noe sted å bo, levde på gata og kaia og var i store vanskeligheter. Men vi fikk mat av Frelsesarmeen, de hadde åpent på tirsdag og reiste også rundt til oss på kaia med matpakker. De gjør en fantastisk jobb, og de begynte å be for meg, forteller Joar fra sin utrolige historie. – Den 20 mars i 2006 holdt jeg på å fryse i hjel. Da bestemte jeg meg for å ringe til vennene i Frelsesarmeen og be om hjelp. Jeg kom raskt inn på evangeliesenteret på Ørje og etter noen dager ble jeg skikkelig født på ny under et møte med Emanuel Minos. Det var tordenvær ute og det lynet og smalt. Midt under talen kjente jeg som det smalt til i mitt hjerte. Gud gjorde et under der og da, jeg ble frelst. Joar tar opp Bibelen sin og leser for meg fra Salme 34 om Gud som ser til et sønderknust hjerte og en sønderbrutt ånd. – Jeg var helt knust, ikke noe igjen, Gud frelste det som ikke var noe, det som var ødelagt. Jeg har ikke noe å rose meg av. Det er bare Jesus. Jeg må bare si som Paulus, min ros er utelukket. Joar leser et vers til om Paulus i korinterbrevet. Nå reiser han litt rundt og forteller om sine opplevelser. Han har nylig blitt kontaktet av RIO, Rusmiddelbrukernes Interesse Organisasjon. Han håper nå å kunne gjøre noe for de mange misbrukerne i Fredrikstad. Denne byen ligger virkelig på Joars hjerte.

Comments are closed.